Zgodovina (45)

Prikazujem 1–20 od 45 rezultatov

Sort by:
 • Skozi delo bralec spozna veličino dejanj avstro-ogrskega majorja in kasnejšega generala, ki je vedel kaj hoče in kaj je treba storiti.


  General: Deset črtic o Rudolfu Maistru Avtor: 14,90 €

  Skozi delo bralec spozna veličino dejanj avstro-ogrskega majorja in kasnejšega generala, ki je vedel kaj hoče in kaj je treba storiti.

  Avtor: Tone Partljič
  Format: 13 × 23 cm
  Obseg: 104 strani
  Trda vezava

 • Pričujoče Matičičevo delo je ena najboljših knjig na temo prve svetovne vojne, nekateri jo označujejo za klasično delo. Ta knjiga je dopolnitev knjige Na krvavih poljanah, ki je prvič izšla nedolgo po koncu vojne, leta 1922.


  Skozi plamene prve svetovne vojne: Po neskončni poti s slovenskim planinskim polkom Avtor: 35,00 €

  Matičičevo delo Skozi plamene prve svetovne vojne je ena najboljših knjig na temo prve svetovne vojne, nekateri jo označujejo za klasično delo. Pisatelj je doživel tako Galicijo kot soško fronto in končno razsulo avstro-ogrske vojske in države. Ta knjiga je dopolnitev knjige Na krvavih poljanah, ki je prvič izšla nedolgo po koncu vojne, leta 1922. V njej je zelo natančno popisal vzroke za začetek in sam začetek vojne, mobilizacijo, priprave, odhod na bojišče in dogajanja na bojišču. On sam je služil kot telefonist in piše o kroglah, ki so švigale mimo glav, a se telefonisti niso utegnili zanimati zanje, ker so imeli preveč dela … Odkrito prizna, da je bil alkohol neznanska sila prve bojne linije. Piše o bobnečem ognju, strahotnem artilerijskem obstreljevanju, iz katerega so preživeli prišli kot mladi starci … Pripoveduje tudi o oficirjih in generalih, njihovih sposobnostih in odnosih tako med njimi kot do vojakov; o tem, kako so gledali na  nasprotnika in kako je bil polk na koncu tudi po zaslugi takratne slovenske politike osramočen …

   

  Avtor: Ivan Matičič
  Format: 14,5 x 20,5 cm
  Obseg: 479 strani
  Trda vezava

   

 • To je knjiga, ki znamenitega predsednika obravnava nekoliko drugače kot množica knjig, ki so brezmejno poveličevale njegovo osebnost.


  Čudovito življenje Josipa Broza Tita – mehka vezava Avtor: 7,90 €

  To je knjiga, ki znamenitega predsednika obravnava nekoliko drugače kot množica knjig, ki so brezmejno poveličevale njegovo osebnost. Avtorju Žarku Petanu se je Titovo življenje kazalo kot neskončen niz pustolovščin, nenavadnih naključij, prikrojene zgodovine, izmišljenih zgodb, ponaredb, propagandnih sloganov in kar je še podobnih ukan, s katerimi spretni politični manipulatorji utvarjajo karizmatične osebnosti, ki se nekega dne kot milni mehurčki razpočijo in od njih ne ostane prav nič.

  Avtor: Žarko Petan
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 244 strani
  Mehka vezava

 • Vzpon in padec Bizanca iz knjižne zbirke Sledi opisuje Zlato mesto od časov, ko je rimski cesar Konstantin Veliki v četrtem stoletju na mestu antične trgovske naselbine začrtal meje nove mogočne prestolnice, ki naj bi nadomestila že »utrujeni« Rim.


  Vzpon in padec Bizanca – mehka vezava Avtor: 4,13 €

  Vzpon in padec Bizanca iz knjižne zbirke Sledi opisuje Zlato mesto od časov, ko je rimski cesar Konstantin Veliki v četrtem stoletju na mestu antične trgovske naselbine začrtal meje nove mogočne prestolnice, ki naj bi nadomestila že »utrujeni« Rim. Mogočno mesto, ki je postalo konec četrtega stoletja prestolnica razpadajočega rimskega imperija, postane po letu 476 tudi dedič nekdanje rimske slave, predvsem pa njegovih vzhodnih posesti. Prvi bizantinski cesarji skušajo ponovno osvojiti tudi zahodne pokrajine nekdanjega imperija, zlasti Apeninski polotok in severno Afriko, zmagoslavja pa po nekdanjem vzorcu kronajo s triumfi zmagovitih vojskovodij in sijajnimi igrami v mestnem cirkusu.

  Avtor: Bogdan Sajovic
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 78 strani
  Mehka vezava

 • Po Chejevem mnenju je gverila za ljudstvo to, kar je za ribo voda, torej način njegovega obstoja. Zanjo velja »7 zlatih pravil« in prepričanje, da ob ustvarjalni uporabi zagotavljajo zmago.


  Gverila – mehka vezava Avtor: 6,90 €

  Po Chejevem mnenju je gverila za ljudstvo to, kar je za ribo voda, torej način njegovega obstoja. Zanjo velja »7 zlatih pravil« in prepričanje, da ob ustvarjalni uporabi zagotavljajo zmago. Prvo in osnovno pravilo pa pravi: Ne bojuj bitk, ki ne prinašajo zmage.

  »Naša prihodnost je svetlejša kot kadar koli.« Ernesto Che Guevara

  Avtor: Ernesto Che Guevara
  Format: 14 × 19 cm
  Obseg: 180 strani
  Mehka vezava

 • Jože Rode je pripravil prelepo knjigo, polno zgodovinskih opisov ter slik Vrhnike, kraja, ki ga poznamo predvsem zaradi Ivana Cankarja.


  Vrhnika skozi stoletja Avtor: 19,90 €

  Jože Rode je pripravil prelepo knjigo, polno zgodovinskih opisov ter slik Vrhnike, kraja, ki ga poznamo predvsem zaradi Ivana Cankarja. A Vrhnika je bila v preteklosti veliko več, kot le to. Spoznajte cerkve, stare zgradbe, kartuzijo, Močilnik, vrhniško jamo in mnogo, mnogo več. Obvezno delo za vse ljubitelje slovenske zgodovine in naših krajev.

  Avtor: Jože Rože
  Format: 20,3 × 28,5 cm
  Obseg: 103 strani

  Trda vezava

 • Edinstveni zapis spominov soškega desetnika, pretresljiva izpoved o robovih človečnosti, ki v strahu za preživetje zavzamejo zverinske, po drugi strani pa neskončno nežne oblike.


  Trije dnevi pekla na Soči – trda vezava Avtor: 17,00 €

  Edinstveni zapis spominov soškega desetnika, pretresljiva izpoved o robovih človečnosti, ki v strahu za preživetje zavzamejo zverinske, po drugi strani pa neskončno nežne oblike. Četrta bitka na Soči, katere trije peklenski dnevi, so opisani iz prve roke, v tej pripovedi, je zagotovo delo, ki ne bo šlo mimo nobenega ljubitelja zgodovine. Pretresljivi, življenjski, boleči, bojeviti opisi ne bodo nikogar pustili hladnega.

  Avtor: Hanz Pölzer
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 73 strani
  Trda vezava

 • Vas v kavarni iznad časopisa nekdo sumljivo pogleduje? Vam pogosto sledijo do doma? Se na avtobusu poleg vas vedno usede ista oseba? Se vam zdi, da imajo stene ušesa? Pred vami je avtobiografska zgodba sodelavca udbe. Do nazga!


  Lapalije: Agenti Udbe, v polju in drugo Avtor: 20,00 €

  Vas v kavarni iznad časopisa nekdo sumljivo pogleduje? Vam pogosto sledijo do doma? Se na avtobusu poleg vas vedno usede ista oseba? Se vam zdi, da imajo stene ušesa? Pred vami je avtobiografska zgodba sodelavca udbe. Do nazga!

  Avtor: Dušan Bučar
  Format: 14,5 × 20,5 cm
  Obseg: 141 strani
  Trda vezava

 • Najbolj pretresljivi, grozljivi, neverjetni zločini, ki so se zgodili v socialistični Jugoslaviji od druge svetovne vojne do slovenske osamosvojitve.


  Jugoslovanski morilci – mehka vezava Avtor: 7,90 €

  Najbolj pretresljivi, grozljivi, neverjetni zločini, ki so se zgodili v socialistični Jugoslaviji od druge svetovne vojne do slovenske osamosvojitve. Umori iz strasti, ljubosumja, denarja ali maščevanja, žrtve pa možje, žene, sorodniki ali pa čisto naključni nesrečneži.

  Avtor: Bogdan Sajovic
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 144 strani
  Mehka vezava

 • Najbolj pretresljivi, grozljivi, neverjetni zločini, ki so se zgodili v socialistični Jugoslaviji od druge svetovne vojne do slovenske osamosvojitve.


  Jugoslovanski morilci – trda vezava Avtor: 9,90 €

  Najbolj pretresljivi, grozljivi, neverjetni zločini, ki so se zgodili v socialistični Jugoslaviji od druge svetovne vojne do slovenske osamosvojitve. Umori iz strasti, ljubosumja, denarja ali maščevanja, žrtve pa možje, žene, sorodniki ali pa čisto naključni nesrečneži.

  Avtor: Bogdan Sajovic
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 144 strani
  Trda vezava

 • Leta 1917 je minilo sto let, kar je leta 1817 pehotni polk št. 17 prišel v Ljubljano in postal domači polk na Kranjskem. Jubilej so nameravali počastiti tudi z izdajo slovenske polkovne zgodovine.


  Zgodovina C. in Kr. pešpolka št. 17 – trda vezava Avtor: 16,28 €

  Leta 1917 je minilo sto let, kar je leta 1817 pehotni polk št. 17 prišel v Ljubljano in postal domači polk na Kranjskem. Jubilej so nameravali počastiti tudi z izdajo slovenske polkovne zgodovine. Prehitela pa jih je svetovna vojna in knjiga je morala iziti prej in v času, ki ji ni mogel biti naklonjen. V vojni vihri je bilo vse drugo veliko pomembnejše. Po manj kot sto letih knjiga spet prihaja med Slovence. Ne zaradi jubileja, do katerega manjka še več kot deset let, pač pa kot izjemno in premalo znano ter premalo cenjeno delo o slovenski vojni in vojaški zgodovini.

  Avtor: Karol Capuder
  Format: 15 × 21 cm
  Obseg: 190 strani
  Trda vezava

 • V 18. stoletju je nekoč tako trdno francosko kraljestvo padlo v resno politično, družbeno in finančno krizo. Nesposobnost vladarja in njegovih svetovalcev je pripeljala državo do revolucije in uvedbe ustavne monarhije.


  Veliki teror – mehka vezava Avtor: 3,75 €

  V 18. stoletju je nekoč tako trdno francosko kraljestvo padlo v resno politično, družbeno in finančno krizo. Nesposobnost vladarja in njegovih svetovalcev je pripeljala državo do revolucije in uvedbe ustavne monarhije. Naslednje zgrešene kraljeve politične poteze so končno povzročile padec monarhije, kralja so usmrtili in ustanovljena je bila republika. Giljotina pa se, ko je enkrat začela delovati, ni več hotela ustaviti …

  Avtor: Bogdan Sajovic
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 76 strani
  Mehka vezava

 • Vzporedno z bogato pisateljsko kariero je bil Ivan Ivanji od leta 1965 pa do zadnjega Titovega potovanja na Kubo, leta 1979, Titov osebni prevajalec na srečanjih z državniki, partijskimi voditelji in novinarji z nemškega govornega področja.


  Titov prevajalec – mehka vezava Avtor: 9,90 €

  Vzporedno z bogato pisateljsko kariero je bil Ivan Ivanji od leta 1965 pa do zadnjega Titovega potovanja na Kubo, leta 1979, Titov osebni prevajalec na srečanjih z državniki, partijskimi voditelji in novinarji z nemškega govornega področja. Pričujočo knjigo je Ivanji napisal, ker ga je opogumilo vztrajanje bližnjega prijatelja, Nobelovca Günterja Grassa, ki ga je dolga leta spodbujal, naj zapiše svoje doživljaje iz časov, ko je bil državni prevajalec.

  Avtor: Ivan Ivanji
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 244 strani
  Mehka vezava

 • Slovenski fantje v Bosni in Hercegovini 1878 je poročilo o vojaški priključitvi Bosne in Hercegovine Avstro-ogrskemu imperiju.


  Slovenski fantje v BIH 1878 – trda vezava Avtor: 25,00 €

  Slovenski fantje v Bosni in Hercegovini 1878 je poročilo o vojaški priključitvi Bosne in Hercegovine Avstro-ogrskemu imperiju. Aneksije se je avtor Jernej Andrejka udeležil osebno kot poročnik v 17. Pešpolku, imenovanem “Kranjski Janezi”. Torej gre za neposredno pričevanje o pomembnih zgodovinskih dogodkih, pri katerih smo bili udeleženi tudi Slovenci …

  Avtor: Jernej Andrejka
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 387 strani
  Trda vezava

 • Alice Schalek je bila avstrijska novinarka, vojna poročevalka in pustolovka, katere dela iz prve polovice 20. stoletja so zelo izčrpna, žal pa precej pozabljena.


  Posočje: Marec do Julij 1916 Avtor: 10,44 €

  Alice Schalek je bila avstrijska novinarka, vojna poročevalka in pustolovka, katere dela iz prve polovice 20. stoletja so zelo izčrpna, žal pa precej pozabljena. Posočje, marec do julij 1916, je bilo izdano na Dunaju avgusta 1916, potem ko je Schalekova štiri mesece preživela na bojišču, ki ga opisuje z dušo in s spoštovanjem do navadnih, brezimnih vojakov ter do same zemlje in krajev, ki so se znašli v vojnem viharju. V teh mesecih je obiskala vse pomembnejše točke soške fronte, kjer je skupaj z vojaki doživljala smrtni strah ter ugotovila, da tudi ta po nekaj preživelih bitkah mine.

  Avtor: Alice Schalek
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 280 strani
  Mehka vezava

 • Knjiga spremlja donedavno eno navplivnejših ameriških družin od prihoda prvega prednika v Boston, preko poslovnih in političnih uspehov ob tragedijah, ki so ves čas spremljale Kennedyjev klan.


  Kennedyjev klan Avtor: 6,26 €

  Knjiga spremlja donedavno eno navplivnejših ameriških družin od prihoda prvega prednika v Boston, preko poslovnih in političnih uspehov ob tragedijah, ki so ves čas spremljale Kennedyjev klan. Zgodba je prepletena s številnimi zanimivimi podrobnostmi, ki pojasnjujejo marsikatero odločitev in potezo, ki so jo naredili tako člani Kennedyjeve družine kot njihovi predniki ali nasprotniki.

  Avtor: Bogdan Sajovic
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 118 strani
  Mehka vezava

 • Povest Moč Zemlje pripoveduje o življenju na vasi na Koroškem, v Rožu, na prelomu devetnajstega v dvajseto stoletje in v obdobju prve svetovne vojne ter boja Slovencev za priključitev Koroške k Jugoslaviji.


  Moč Zemlje Avtor: 24,90 €

  Povest Moč Zemlje pripoveduje o življenju na vasi na Koroškem, v Rožu, na prelomu devetnajstega v dvajseto stoletje in v obdobju prve svetovne vojne ter boja Slovencev za priključitev Koroške k Jugoslaviji. Matičič skozi svojo pripoved izvrstno predstavi odločilne boje Slovencev za Koroško in njihovo trpljenje zaradi nasilja avstrijskih nacionalistov. Knjiga je posvečena hrabrim borcem, po katerih zaslugi je del Koroške ostal v mejah današnje Slovenije.

  V spremni besedi pa je poleg avtorja Ivana Matičiča in drugih slovenskih leposlovnih del na temo boja za Koroško predstavljen tudi voditelj tega boja Franjo Malgaj.

  Avtor: Ivan Matičič
  Format: 14,5 × 20,5 cm
  Obseg: 190 strani
  Trda vezava

 • Zločin v Sarajevu je edinstvena zgodovinska knjiga, saj vključuje kar dve knjigi v eni. Poleg naslovne, še Habsburgovce.


  Zločin v Sarajevu: Habsburgovci Avtor: 14,90 €

  Zločin v Sarajevu je edinstvena zgodovinska knjiga, saj vključuje kar dve knjigi v eni. Poleg naslovne, še Habsburgovce. Prva opisuje tragično smrt prestolonaslednika Franca Ferdinanda, ter njegove soproge; druga pa žalostne slike iz naše preteklosti. Vsekakor gre za knjigo, ki je boste nadvse veseli vsi ljubitelji kvalitetnih in realnih zgodovinskih knjig.

  Avtor: David Tasič
  Format: 14 × 20 cm
  Obseg: 117 strani
  Trda vezava

 • Umri Gušteru je najbrž edino tovrstno delo pri nas. V njem se avtor osredotoča predvsem na duševnost nabornikov, mladih vojakov, ki doživljajo prve pretrese v novem življenju v vojašnici.


  Umri Gušteru Avtor: 15,85 €

  Umri Gušteru je najbrž edino tovrstno delo pri nas. V njem se avtor osredotoča predvsem na duševnost nabornikov, mladih vojakov, ki doživljajo prve pretrese v novem življenju v vojašnici. Ob tem se avtor spretno izogiba vsemu nepotrebnemu. Izvemo vse, od prvih srečanjih, do zapletov in oblikovanj novih osebnosti. Mojstrsko delo, ki bo prevzelo vsakega ljubitelja žanra.

  Avtor: Boštjan Cvetič
  Format: 14 × 20,5 cm
  Obseg: 191 strani
  Trda vezava

 • V pričujoči knjigi so zabeleženi spomini jugoslovanskega prostovoljca na boje na jugoslovanskem ozemlju med letoma 1914 in 1918.


  Spomini jugoslovanskega dobrovoljca 1914 – 1918 – trda vezava Avtor: 20,82 €

  V pričujoči knjigi so zabeleženi spomini jugoslovanskega prostovoljca na boje na jugoslovanskem ozemlju med letoma 1914 in 1918. V njej opisuje vse vojne grozote, ki jih je med boji in v času izgnanstva preživljal sam in njegovi soborci, ter civilno prebivalstvo.

  Avtor: Vitomir Feodor Dolenc
  Format: 14,5 × 20,5 cm
  Obseg: 217 strani
  Trda vezava