Predstavitev knjige: Češnje, bele in rdeče (Tanja Tuma)
Dne 15. 5. 2017

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Češnje, bele in rdeče založnice in pisateljice Tanje Tuma, ki bo v sredo, 24. maja 2017, ob 18. uri, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani. Knjigo bo predstavila avtorica Tanja Tuma. Na večeru bo tudi sodelovala sociologinja in publicistka dr. Spomenka Hribar, vodil pa ga bo diplomat in esejist dr. Iztok Simoniti. Predstavitvi knjige, ki jo je izdala Založba Karantanija, bo sledila diskusija.

O knjigi Češnje, bele in rdeče

Roman bralcu prikaže usodo slovenskih ljudi v drugi svetovni vojni, in sicer na obeh straneh – partizanski in domobranski, ne da bi se opredeljeval za eno ali drugo. Dve prijateljici, Ada in Valerija, sovaščanki s Kozjan, majhne vasice v Brkinih, se v vojni vihri znajdeta na nasprotnih straneh. Prva se poroči z domobrancem, druga je aktivistka Osvobodilne fronte, ki mora v določenem trenutku zbežati v gozd k partizanom. V okrutni vojni, ki ne izbira žrtev, otroka obeh pristaneta v naročju tiste, ki ostane v novi Jugoslaviji. V zrelih letih, sedemdeset let kasneje, se tako brat in sestra soočita s svojo preteklostjo in veliko ljubeznijo svoje pogumne matere.

O avtorici

Tanja Tuma, profesorica francoščine in angleščine, je svoje življenje zapisala knjigam. Sprva kot urednica v Cankarjevi založbi, nato kot založnica in ustanoviteljica lastne Založbe Tuma in končno kot pisateljica. V letu 2013 je izšel njen prvenec Winds of Dalmatia, zgodovinski roman v angleškem jeziku, z zgodovinskim romanom Češnje, bele in rdeče, ki je izšel leta 2015 pri Založbi Karantanija, pa je na mah osvojila srca slovenskih bralcev. Leto kasneje je roman na novo napisala in izdala tudi v angleščini – White and red Cherries. Obe izdaji sta doživeli veliko dobrih kritik. Tanja je aktivna članica Slovenskega centra PEN in vodi Ženski odbor MIRA. Več boste našli na spletu www.tanjatuma.com.

 

Več o knjigi Češnje, bele in rdeče.

Preberite tudi